Mina reflektioner kring nya skivans låtar!

LMPB 840x664

Under några lördagar, med uppehåll för jul och nyår, har jag delat med mig av mina tankar kring varje sång på nya CDn pappas Bästa 3.

Att välja ut sånger till en skiva är ett gediget arbete och svårt, för det finns så många fantastiska sånger att välja bland. Men dessa 14 sånger var till slut de som min pappa Rolf och jag valde ut. Och jag ska erkänna att jag var ganska påstridig i mitt tycke och smak denna gång.

1. En sång inom mig – Harlan Dale Rogers / svensk text: Roland Utbult

Roland Utbult har skrivit många fantastiska och härliga låtar som många med mig har vuxit upp med och sjungit, både som körlåtar och solosånger. På min nya CD har jag valt tre av Roland sånger som jag tycker mycket om och först ut är ‘En sång inom mig’.

2. Det stod en blomma – Erik Teofil Engström

Året då jag skulle fylla 9 år och började i 3e klass så fick vi börja i musikskolan, det man idag kallar kulturskolan. De flesta började första året med blockflöjt, något som också gjorde att flera tappade intresset för att lära sig spela. Men jag kunde inte hålla i någon blockflöjt så jag fick söka mig andra vägar. Mamma hade ordnat så jag kunde sitta högt upp framför den el-orgel vi hade hemma så mina fötter hamnade i rätt höjd vid tangenterna. Pianoläraren Maria Erlandsson erbjöd sig att komma hem och undervisa mig en gång i veckan och så fick jag lära mig att spela el-orgel.

Jag sjöng och spelade många olika sånger. En sång jag tyckte om var "För jag är en farmareflicka..." Det är en bra sång att sjunga för sig själv när man kliver in på de stora asiatiska estraderna och påminna sig om vart man kommer ifrån. Det gör att man liksom behåller fötterna på jorden.

En annan sång jag minns från denna tid är "Det stod en blomma" av Teofil Engström. Minns ni honom när han stod i tv-studion och framträdde med denna sång? Nu kan ni sjunga med om ni vill!

3. Då ska glädjen bryta fram – Tore Wilhelm Aas / svensk text: Roland Utbult

Pelle Ankarberg, en av våra fantastiska svenska sångare och låtskrivare, har jag den stora glädjen att få sjunga med i ett par låtar på nya plattan. Pelle har sjungit i alla möjliga sammanhang i vårt land men mest känd är han kanske för alla animerade filmer där hans röst gör den svenska rösten.

I den tredje låten på nya skivan "Då ska glädjen bryta fram" skriven av Roland Utbult kan du njuta av hans härliga gospelröst!

4. Nåd över allt förnuft – Nils F Nygren

Skivan är ju tillägnad min pappa Rolf och en del undrar om inte min mamma också vill ha en skiva. Men min mamma har alltid velat stå i bakgrunden. Pappa och jag har alltid tyckt om att stå på scen och framträda och bli intervjuade medan mamma mycket hellre sitter och tittar på.

Men detta innebär ju inte att mamma inte finns med i all planering. Ofta kommer hon med många bra förslag och idéer. Och fjärde sången på skivan ‘Nåd över allt förnuft’ är mammas önskan att spela in. Tillsammans med de underbara musikerna i Ahlgrens kapell gjorde vi denna härliga sång som Nils F. Nygren skrivit i en lite jazzigare tappning - till min stora förtjusning!

5. Min stund på jorden – Ingamay Hörnberg

Ingamay Hörnberg, träffade jag första gången på ett tåg. En kvinna kom fram och satte sig på huk i gången framför mig och sa: - Visst är det du som är Lena Maria? -Javisst! svarade jag. -Jag heter Ingamay Hörnberg... Gissa om jag blev glad. Så fantastiskt roligt att få träffa denna sprudlande, härliga och fina sångerska som jag lyssnat på hela mitt liv.

Ingamay har skrivit femte sången på nya CD. Låten lyssnade jag väldigt mycket på när jag växte upp och jag är så glad att få sjunga in den nu.

6. Han är min sång och min glädje – Dallas Frazier / svensk text: Pelle Karlsson

Många känner väl till Pelle Karlsson och Evie Tornquist. Ett fantastiskt musikerpar med många hits och omtyckta sånger på sin repertoar. 1973 gav Pelle ut storhitten ‘Han är min sång och min glädje’. Nu har jag fått glädjen att sjunga in den tillsammans med Ahlgrens kapell.

7. Genom allt – Andrae Crouch / svensk text: Kjell Samuelsson

Sången ‘Through it all’ är skriven av Andrae Crouch och gavs ut av Andrae tillsammans med The Disciples 1972. På 70-talet bjöd Samuelsons in Andrae till Sverige och då skrev Kjell Samuelson en svensk text till sången.

Nu har jag tillsammans med Ahlgrens Kapell hottat upp den lite i denna nyinspelning.

8. Han omsorg har om sparven – Cevilla D Martin & Charles Hutchison Sr Gabriel / svensk text: John Emil Hjelm

Den första hela sången jag lärde mig på Japanska var ‘His Eye Is On The Sparrow’. Jag tror det var 1993. Sedan har jag sjungit den på många av mina konserter och turnéer i Japan tillsammans med Anders Wihk som var min pianist/arrangör/producent under många år.

Nu har jag spelat in en ny version och det finns flera svenska texter/översättningar att välja på. Första och sista versen är hämtad från Einar Ekbergs inspelning från 20-30-talet och vers två från den vanligaste svenska texten av John Erik Hjelm.

9. Till vår Gud – Roland Utbult

När jag var tonåring var jag med i ungdomskören i Habo Missionskyrka, senare var jag också ledare för kören tillsammans med Janne Englöf och min bror Olle Johansson. I kören hade vi under åren många fantastiska sångare och musiker; Christian Liljegren, Anderas "Habo" Johansson, Nina Bjurenstedt, Filip Augustson, Fredrik Albertsson m.fl. som i skrivandets stund inte dyker upp i minnet.

Till vår Gud var en sång jag personligen tyckte var fantastisk. En riktig favorit. Och jag har alltid drömt om att få sjunga den solo. Och nu äntligen!!

Tack Roland Utbult för dina härliga sånger!

10. Så stor är Jesu kärlek – Andrae Crouch / svensk text: Pelle Karlsson

På min nya CD har jag valt två sånger av Pelle Karlsson och Evie Tornquist. Och nu är det dags att presentera ‘Så stor är Jesu kärlek’. Från början skriven av Andrae Crouch ‘I Don't Know Why Jesus Loved Me’ och översatt av Pelle till svenska. Nu finns den inspelad tillsammans med Ahlgrens kapell.

11. Som en bro över mörka vatten – Paul Simon / svensk text Åke R W Arenhill

1989 sjöng jag in min allra första inspelning tillsammans med Hans-Inge "Singe" Magnusson, en fantastisk pianist. På vår kassett (om någon minns den) hade vi med sången 'Som en bro över mörka vatten'. Och nu har jag glädjen att få spela in den igen. En sång många finner tröst i och som jag ofta sjunger på begravningar och ibland på bröllop. Jag tycker mycket om den, den ger hopp och tröst i en orolig tid.

12. Mitt liv, min lovsång – Lars Mörlid & Peter Sandwall

I somras hade jag releasekonsert för skivan Pappas Bästa 3. Samtidigt med skivan gav jag ut ett sånghäfte med texter till alla 40 sånger från de tre Pappas Bästa-skivorna som delades ut och som alla fick sjunga ur. En av sångerna vi sjöng tillsammans och som finns med på nya CDn var ‘Mitt liv, Min lovsång’. Till firandet kom Eva & Lars Mörlid och Karin & Peter Sandwall - så roligt! - och Peter berättade om sången och hur den kom till och sedan fick jag till min förtjusning sjunga sången duett med Lars. Under refrängen ställde sig hela den fullsatta kyrkan upp och sjöng med! Då gäller det att hålla i sig så man inte börjar gråta, för då blir det svårt att fortsätta sjunga...

13. Dela med dej – Ingemar Olsson

Någon som var med och sjöng ‘Musikalen Pappa’ i sin ungdom? Sångerna som vår ungdomskör i kyrkan lärde oss sitter till viss del kvar i hjärnbalken och poppar upp då och då. När mamma uppmärksammade mig på att denna sång sjungs i en tv-reklam så kom många minnen tillbaka och vi valde att den skulle vara med på nya skivan. Sjunger den tillsammans med fantastiska Pelle Ankarberg och Ahlgrens kapell gör en härlig lekfull insats!

Tack också till Ingemar Olsson för många sånger med härliga minnen!

14. Som när ett barn kommer hem – Göte Strandsjö

Om du tänker på den människa som älskar dig allra mest, så älskar Gud dig mer.

Om du tänker på den människa som du litar på allra mest, så kan du lita ännu mer på Gud.

Allt det goda som finns i oss kommer från Gud. Han älskar oss långt mer än vi kan förstå.

Sedan barnsben har detta varit den största tryggheten i mitt liv. Det har gett mig den största kraften och glädjen.

Allt detta sammanfattas i Göte Strandsjös sång 'Som när ett barn kommer hem'. Stor i sin enkelhet.

Så fint också att få sjunga till tramporgeln i Gravsjö missionshus. Musiker: Ahlgrens Kapell. Vid tramporgeln Ted Hector.

LYSSNA NU PÅ YOUTUBE »

LYSSNA NU PÅ SPOTIFY »

LYSSNA NU PÅ APPLE PLAY »

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar