Header Taiwan om mig

LENA MARIA VENDELIUS

                         ... är mitt namn!

Jag växte upp i Habo, Västergötland. Endast 20 år gammal blev jag känd genom SVTs dokumentär "Målet i sikte".

Lena baby 6 st.

1968 kom jag till världen, utan armar och vänster ben hälften så långt som det högra normala benet. Jag går med hjälp av en benprotes. Ingen vet orsaken till mitt handikapp.

Lena Maria swimEndast tre år gammal lärde jag mig att simma och vid 18 års ålder deltog jag i mitt första SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget. På VM samma år vann jag två guldmedaljer och slog dubbla världsrekord. Höjdpunkten i min simkarriär var Paralympics 1988 i Seoul, Sydkorea.

1991, efter fyra års studier, tog jag min examen vid Stockholms Kungliga Musikhögskola och sedan dess har jag turnérat över hela världen. Japan, Sydkorea, Taiwan, Singapore och Thailand har jag rest till mest. Genom de ca 75 turnéerna i Asien med konserter, TV, radio och massmedia och ca 50 skivor och filmer har jag fått mycket uppmärksamhet. Inte minst genom mitt framträdande på invigningen av Paralympics i Nagano 1998.

Sedan 1990 är jag konstnär i Mun- och Fotmålarna. Jag är också ofta anlitad i olika sammanhang som talare vad gäller människovärde, identitet och livskvalitet.Manga

1996 skrev jag en bok om mitt liv som Libris Förlag gav ut. Boken ‘Fot-Noter’ är översatt och utgiven på 14 olika språk. Jag har författat ytterligare två böcker: ’Happy Days’ som enbart är utgiven i Asien, och 2010 boken 'Våga drömma' som också översatts till olika språk.

1999 hade jag den stora glädjen att bli manga i Japan. Boken publicerades av Shogakukan och deras böcker om kända personer som Mother Theresa, Mozart, Princess Diana (och jag) m.fl. är välkända och populära bland unga människor.

Lena Maria and His Royal HighnessJanuari 2008 fick jag ta emot medaljen av 8e storleken av Hans Majestät Konungen.

Med Kungahusets motivering:

"För framstående gärning
som artist och idrottskvinna
samt som förebild för människor med handikapp
inom och utom Sverige."

 

Våren 1997 och hösten 1998 var jag programledare för musikprogrammet ‘Sjung ut!’ i TV 2.

1998 blev jag utsedd till Årets Smålänning och 2010 Jönköpings ambassadör.

Lena Maria at TEDUnder våren 2005 blev jag hedersmedborgare i Taipei och i augusti samma år mottog jag Artur Erikson stipendiet.

2009 hade jag den stora äran att vara talare på TED.com där andra talare som Bill Gates och Al Gore medverkade.

I september 2010 var jag gäst i 'Här är ditt liv' och efter det har jag varit flitig anlitad både som föreläsare och sångerska. 2011 var jag prisutdelare på Idrottsgalan och framträdde på Skansenscenen, 2011 och 2015 tävlade jag i SVT:s "Så ska det låta" och 2019 underhöll jag på Parasportgalan.

2020 blev i princip alla mina framträdanden och utlandsturnéer inställda på grund av Covid-19. Då jobbade jag fram en sångkurs på nätet som lanserats i så väl Sverige som Japan och Sydkorea. Jag utbildade mig också som samtalsterapeut 2023.

Certifierad!

Lena Maria and Patrik wedding

 

 

10 juni 2017 gifte jag mig med Patrik Vendelius
(så inget mer Klingvall!)

Vi bor strax utanför Jönköping, på landet. YouTube

Titta gärna på mina filmer på min alldeles egna YouTube-kanal!

Och vill du
'Gilla' och 'Prenumerera'
så blir jag superglad! 

BESÖK YOUTUBE

Ett tips till...

Våren 2009 var jag en av talarna på TED i Los Angeles. Det var en enorm upplevelse och ära att få vara en del av detta stora evenemang. 

Al Gore, Bill Gates, Hans Rosling var några av talarna. I programmet låg mitt tal direkt efter Meg Ryan som skulle hålla ett 5-minuters tal och läsa en dikt som hon hade skrivit om glädjen att bli mamma men av olika anledningar ställdes det in. Direkt efter mitt tal spelade Herbie Hancock och hans fantastiska musiker. Och bakom scenen hade jag en liten pratstund med Jamie Cullum. Gissa om man var starstruck, precis hela tiden!

TED står för Technology, Entertainment & Design och varje talare får 18 minuter till sitt förfogande. Dessa TED-talk finns att se online gratis.

Mitt tal publicerades aldrig på grund av tekniska problem med inspelningen. Jag gav ytterligare ett TED-tal i Stockholm men även då misslyckades inspelningen. Men senare samma år blev jag inbjuden till en liknande konferens i Mexiko: "La Cuidad de las Ideas" där jag höll samma tal och det finns att se »

 

Läs mer...

PRESSBILDER

Ladda hem bild till affischer, artiklar och flyers.

TURNÈPLAN

Jag ger konserter, föreläsningar och andra "happenings".
Välkommen till mina event!

GRATISKURS

Vill du bli min sångelev?
Nu kan du studera on-line.

MUSIK

Lyssna till min sång och se alla produktioner jag medverkat på.

BÖCKER

Jag har skrivit böcker själv och även blivit skriven om på olika språk.