Biografi

Lena Maria Vendelius (f.d. Johansson, Klingvall), från Habo, numera bosatt i Jönköping, blev endast 20 år gammal känd genom SVTs dokumentär "Målet i sikte". Lena Maria föddes 1968 utan armar och vänster ben hälften så långt som det högra normala benet. Hon går med hjälp av en benprotes. Ingen vet orsaken till hennes handikapp.

Endast tre år gammal lärde sig Lena Maria att simma. Vi 18 års ålder deltog hon i sitt första SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget. På VM samma år blev hon dubbel guldmedaljör och slog dubbla världsrekord. Höjdpunkten i hennes simkarriär var OS 1988 i Seoul, Sydkorea.

Sid 10_Taiwan_2005juni_Copyright Concern & Care Society.JPG1987-1991 studerade Lena Maria vid Stockholms Kungliga Musikhögskola. Sedan examen har hon turnérat över hela världen. I Japan, Sydkorea, Taiwan, Singapore och Thailand har hon blivit allra populärast. Genom de ca 75 turnéerna i Asien med konserter, TV, radio och massmedia och ca 50 skivor och filmer har hon blivit uppmärksammad. Inte minst genom framträdandet på invigningen av handikapp-OS "Paralympics" i Nagano.

Lena Maria är konstnär i Mun- och Fotmålarna sedan 1990. Hon är också en efterfrågad talare vad gäller människovärde, identitet och livskvalitet.

1996 skrev Lena Maria en bok om sitt liv som Libris Förlag gav ut. Boken ‘Fot-Noter’ är översatt och utgiven på 14 olika språk. Lena Maria har författat ytterligare två böcker: ’Happy Days’ som enbart är utgiven i Asien, och 2010 boken 'Våga drömma'.

Lena Maria var under våren 1997 och hösten 1998 programledare för musikprogrammet ‘Sjung ut!’ i TV 2. 1998 blev hon utsedd till Årets Smålänning och 2010 Jönköpings ambassadör. Under våren 2005 blev hon hedersmedborgare i Taipei och i augusti samma år mottog hon Artur Erikson stipendiet.

Januari 2008 fick Lena Maria ta emot medaljen av 8e storleken av Hans Majestät Konungen. Med Kungahusets motivering: ’För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige'.

2009 höll Lena Maria ett tal på TED.com där andra talare som Bill Gates och Al Gore medverkade. I september 2010 var hon gäst i 'Här är ditt liv'. 2011 var hon prisutdelare på Idrottsgalan, 2011 och 2015 medverkade hon i SVT:s Så ska det låta och 2019 underhöll hon på Parasportgalan.

10 juni 2017 gifte Lena Maria sig med Patrik Vendelius och de bor utanför Jönköping. 

2020 blev i princip alla framträdanden och utlandsturnéer inställda på grund av Covid-19. Då utvecklade Lena Maria sångkurs på nätet som lanserats i så väl Sverige som Japan och Sydkorea.

YouTube

 

Titta gärna på Lena Marias filmer på hennes egna YouTube-kanal:

 

youtube.com/lenamariacom

S-t Eskils kyrka

Features

Use this section to highlight specific details about your company or products.

PRESSBILDER

Ladda hem bild till affischer, artiklar och flyers.

DISCOGRAFI

Lyssna på Lena Marias sång och se alla produktioner.

GRATISKURS

Vill du bli Lena Marias elev, studera on-line.