Att göra avtryck

Hälsar på Kenneth och Arne Gärdestad, 2016 Hälsar på Kenneth och Arne Gärdestad, 2016
93 år gammal, lite stapplande, men med glimten i kvar i sina pigga och pliriga ögon och ett litet hemligt leende på läpparna. Så kommer jag att minnas honom.
Arne Gärdestad.
Han dog som en gammal man men ändå mitt i livet. Jag kommer alltid att känna tacksamhet till Arne för att han så envist bad mig ta upp Ted & Kenneth Gärdestads fantastiska sånger på min repertoar. Detta året firar jag 25 år som artist och har precis gett ut en skiva som heter Lyckliga dagar. Hälften av låtarna är Ted & Kenneths och hälften mina egna. En hyllning till Ted som skulle fyllt 60 år i år, nu också en hyllning till pappa Arne.

I den stora sorgens famn - skriven av Ted & Kenneth Gärdestad

Under våren var det fler personer som stått mig nära som avled. När jag var sex år gjorde mamma och pappa en diabildsserie om mig med ett kassettband till efter ett önskemål av Ulla Almers som under många år var en mycket omtyckt och uppskattad lärare på lärarhögskolan här i Jönköping. Mitt första betalda jobb ordnade Ulla när jag 1984 på hösten, 16 år gammal, berättade om mitt liv för hennes elever. 165 kr fick jag i betalning efter avdragen skatt. Det var mycket pengar då! Ulla engagerade mig flera gånger och vi har mer eller mindre hållit kontakten under alla år.

Ulla Almers Ulla Almers

Jag blev så glad när hon en dag tittade in här i min butik tillsammans med en av sina döttrar. Det var sista gången jag fick träffa henne innan hon plötsligt en dag avled. Jönköpingsposten skrev en jättefin artikel om henne i April. Då hade ingen av oss en aning om att hon inte skulle leva så länge till.
Bilden till vänster är från JP-artikeln

Lars-Göran Ottosson Lars-Göran Ottosson

"Att leva är mer än att överleva, man lever så länge man gör upptäckter" detta var något överläkare Lars-Göran Ottosson talade om på sina föreläsningar. Han stod mina föräldrar nära när jag växte upp och hjälpte mig under årens lopp med intyg till olika instanser i samhället. Han kom att bli en god vän som det var spännande att dela tankar och undringar med. På hans dödsbädd talade vi om livets stora frågor och vad vi tror händer när vi dör. Han sa: -Jag är inte rädd för att dö, jag tycker faktiskt det ska bli lite spännande! Den inställningen vill jag ha om jag någon gång ligger på en dödsbädd.

På hans begravning lästes en av de dikter han tyckte mycket om.
 

Jag står på stranden en tidig sommarmorgon.
Jag ser hur en segelbåt breder ut sina segel
och styr mot havet.
Jag står och tittar efter båten tills den försvinner i horisonten.
Någon vid min sida säger: Nu är den borta!
Men jag svarar: Borta nej!
Det är bara vi som förlorat den ur sikte.
Båten finns kvar bortom vår horisont.
I samma ögonblick som vi säger:
Nu är den borta.
Då tar andra röster vid och säger:
Nu kommer den

Kommentera gärna:

 • Maria Casio • 4 augusti 2016 16:07:38
  Gud vad härligt du formulerar dig! "Keep up the good work" som man säger :). Kram!
 • Anita Johansson • 30 juli 2016 23:45:25
  Så fint skrivet! Som många andra (be)rörs jag av Teds och Kenneths låtar, och är glad att du sjunger dem! Tack för denna dag också!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Jennifer » Lyssna på YouTube:  ”Hej! Jag ska sjunga Det finns en källa på en begravning snart. Jag undrar vilken..”

 • レーナ » ハネムーンから無事に戻ってきました。:  ”私の名前はNORIKO SUGIURAです。 私のニックネームはレーナです。 あなたの生き方に感銘をうけて、同じ名前を使って生きています。 あなたの生き方にエネ”

 • Jeni » Happy Easter! Mini-concert #2:  ”Dearest Lena-San&Patrik-San, (and Ferdinand)We pray that you had a Happy Easter...”

 • Tua Hado » Glad Påsk! Minikonsert nr 2:  ”Tack än en gång för så vacker konsert. Du välsignar oss verkligen. Du är mycket ..”

 • Sonja Jönsson » Glad Påsk! Minikonsert nr 2:  ”Tänk att få så mycket positivt på några minuter. Tack Lena Maria”

Bloggarkiv