Färöarna

Joakim Holgersson, Lena Maria, Tóra Við Keldu, Magnus Ahlgren & Robin Brokvist Joakim Holgersson, Lena Maria, Tóra Við Keldu, Magnus Ahlgren & Robin Brokvist
För två veckor sedan var jag tillsammans med mina musiker på Färöarna. En fantastisk resa till ett spännande och härligt land.
Första gången jag var på Färöarna var när jag gick på musiklinjen på gymnasiet. Vi var några stycken som fick följa med på en konferens och hålla en konsert inför musiklärare från hela norden. Andra gången var året därpå då svenska simlandslaget i handikappsim flög över i ett Herkulesplan och deltog i Nordiska Mästerskapen. När vi skulle hem var det förskräckligt dåligt väder och inga reguljära plan fick lyfta. Men eftersom vi flög Herkules så var det andra regler som gällde så vi flög hem. Det hoppade och studsade regält men hem kom vi! Tredje gången var 2009 då mina musiker och jag var där på turné och nu fick vi komma tillbaka.

Det var klarblå himmel och ett helt underbart väder när vi gjorde inflygningen till Vagars landingsbana. Något som annars inte är det vanligaste i detta karga och ofta regniga och blåsiga land.
Färöarna består av 18 öar och de är förbunda med varandra av långa tunnlar eller broar. Ett väldigt annorlunda och spännande landskap. Men det mest utmärkande tycker jag är att alla vi träffade var så trevliga och gästvänliga. Ca 50000 personer bor här utspridda i de olika samhällena.

Efter att vi checkat in på hotellet åkte vi till Christianskirke i Klaksvik och fick en rundvisning av träsnidaren Sjúrði Sólstein. Kyrkan i sig har en väldigt intressant historia men det som var mest fascinerande var utställningen i källaren: “Jesus úr (=från) Nasaret” som innehåller 10 träskulpturer, som Edward Fuglø, en av Färöarnas stora konstnärer, har gjort. Sjúrði visade bilder och berättade om varje tavla och dess symboliker och hur han hjälpt Edward tillverka dessa enormt fina konstverk.

Under turnén framträdde vi inför flera gymnasieklasser i olika skolor. Det var fantastiska elever och jag var så imponerad över hur koncentrerade och intresserade de var av det jag berättade. Så fina ungdomar!

Studentaskúlin och HF-skeiðið í Eysturoy
Färöiska tv-nyheterna kom och gjorde en intervju (se ovan) innan jag mötte gymnasieeleverna i Torshavn (se nedan)

Så var det dags för konserten som vi höll i Løkshøll. Det var slutsålt och kvällen var jättehärlig och rolig. Trots att det kanske inte alltid var så lätt för alla att förstå min svenska så var det god stämning och många skratt.

På förmiddagen, samma dag som vi flög hem, besökte vi ytterligare ett gymnasium: Føroya Handilsskúli. Där fick inte alla elever plats så vi gjorde vårt program två gånger.
Turnén var jätterolig och Tóra við Keldu som arrangerade allt hade planerat det så bra för oss. Vi kommer gärna tillbaks!

Länkar: Lena Maria Klingvall er gestur í Brunsj
            Dagur-vika nyheter från minut 16:04

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Jennifer » Lyssna på YouTube:  ”Hej! Jag ska sjunga Det finns en källa på en begravning snart. Jag undrar vilken..”

  • レーナ » ハネムーンから無事に戻ってきました。:  ”私の名前はNORIKO SUGIURAです。 私のニックネームはレーナです。 あなたの生き方に感銘をうけて、同じ名前を使って生きています。 あなたの生き方にエネ”

  • Jeni » Happy Easter! Mini-concert #2:  ”Dearest Lena-San&Patrik-San, (and Ferdinand)We pray that you had a Happy Easter...”

  • Tua Hado » Glad Påsk! Minikonsert nr 2:  ”Tack än en gång för så vacker konsert. Du välsignar oss verkligen. Du är mycket ..”

  • Sonja Jönsson » Glad Påsk! Minikonsert nr 2:  ”Tänk att få så mycket positivt på några minuter. Tack Lena Maria”

Bloggarkiv