SEPTEMBER - Månadens erbjudande

Din bästa träningskompis!


När hösten är här är vi många som tar tillfället i akt för en nystart. Det kan handla om att äta sundare, men kanske framförallt om att komma igång med träningen... Sagt och gjort, vi sticker ut på första joggingrundan eller kör ett stenhårt pass på gymmet för att riktigt komma igång. En eller två dagar senare kommer vi knappt upp ur sängen. Träningsvärken är här.

Vad är träningsvärk, egentligen?
Förut trodde man att träningsvärk berodde på skadade muskelfibriller och muskelfibrer. Nu visar ny forskning att det tvärtom handlar om något bra: en förstärkning av muskelfibrillerna. Man kan säga att träningsvärken signalerar att din kropp förbereder sig för mer träning.

Hur mycket träningsvärk du känner av beror på hur hårt och hur länge du tränar, men också på vilken typ av träning du utför. Den värsta träningsvärken får du av så kallad excentrisk träning, där dina muskler arbetar under förlängning och du liksom bromsar upp en rörelse. Som att springa i nedförsbackar, till exempel.

Så undviker du den
Regel nummer ett: slarva inte med att värma upp. Under uppvärmningen smörjs lederna, cirkulationen ökar och syretransporten till musklerna förbättras. Det gör i sin tur att risken för såväl skador som träningsvärk minskar. Nedvarvning bör du heller inte slarva med om du vill undvika träningsvärken. Det behöver inte ta lång tid alls, avsluta bara ditt pass med att jogga eller gå i lugnt tempo, fem minuter brukar räcka.

Gå inte ut för hårt om du inte har tränat på länge, du vinner på att vänja kroppen successivt. Börja med lite lättare vikter eller kortare löpsträckor för att sedan bygga på träningspass för träningspass. Men träningsvärk kan drabba även den mest vältränade – det räcker med att du gör en övning där du engagerar muskelgrupper du inte brukar träna för att det ska kännas dagen därpå.

Om olyckan ändå är framme?
Oroa dig inte – träningsvärk läker av sig själv efter några dagar. Att stretcha eller lägga på is kan hjälpa till att minska stelheten. Och prova gärna en försiktig massage – förslagsvis med just Aloe Heat Lotion. Med sina hudvårdande och uppfriskande ämnen är Aloe Heat Lotion nämligen en skönt lugnande, mjukgörande och uppfriskande massagelotion som lätt tas upp av huden och lämnar en skön känsla efter sig.

Vänta också med hård träning tills träningsvärken har lagt sig. Däremot kan du gärna jogga, cykla eller gå i lugnt tempo, eftersom lättare fysisk aktivitet ökar blodflödet till den påverkade muskeln, vilket i sin tur påskyndar läkningen. Så ta det försiktigt – och lyssna på din kropp.

BESTÄLL HÄR!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Jennifer » Lyssna på YouTube:  ”Hej! Jag ska sjunga Det finns en källa på en begravning snart. Jag undrar vilken..”

  • レーナ » ハネムーンから無事に戻ってきました。:  ”私の名前はNORIKO SUGIURAです。 私のニックネームはレーナです。 あなたの生き方に感銘をうけて、同じ名前を使って生きています。 あなたの生き方にエネ”

  • Jeni » Happy Easter! Mini-concert #2:  ”Dearest Lena-San&Patrik-San, (and Ferdinand)We pray that you had a Happy Easter...”

  • Tua Hado » Glad Påsk! Minikonsert nr 2:  ”Tack än en gång för så vacker konsert. Du välsignar oss verkligen. Du är mycket ..”

  • Sonja Jönsson » Glad Påsk! Minikonsert nr 2:  ”Tänk att få så mycket positivt på några minuter. Tack Lena Maria”

Bloggarkiv