Örtens dag

Förr spelade örterna en viktig roll i hushållet. De användes till mat, för konservering och kryddning, medicin, taktäckningsmaterial, ströddes på golv och nyttjades till rengöring. Ett exempel på det senare är såpnejlika, Saponaria officinalis, som innehåller ett ämne som du kanske känner igen. Just det, det handlar om saponiner. Och konservatorer på museer världen över använder fortfarande såpa gjord på denna växt för att rengöra känsliga textilier.

Årets ört 2014 är Älgört och den är vanlig i hela landet, den växer på alla typer av fuktig mark. När man skördar så plockar man späda blad innan blomningen och blommorna plockas nyutslagna. Används färska eller torkade, men spara dem inte längre än ett år.

Älgörten har en mustigt söt nästan berusande doft, något som förr ansågs glädja sinnena och göra hjärtat lyckligt. I olika böcker anges doften som mandeldoft eller honungsdoft. Doften överförs lätt till drycker, som blir söta och goda med en mandelaktig smak. Saft på älgörtens blommor kan göras med samma recept som man gör saft på fläderblommor. Man bör dock tänka på att den har medicinska egenskaper. Bladen är mycket goda i örtteer, allra godast om de plockas på våren. Under första världskriget användes de som ersättning för te och under andra världskriget använde samerna växten som substitut för kaffe.

Läs mer på Svenska Örtasällskapets hemsida!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln